9 Eylül 2011 Cuma

Zeugma Mozaik Müzesi


Hafta sonu Gaziantep'teydim.Çocukluğumdan beri ipek yolu olarak bildiğim yol üzerinde deve heykellerinden oluşan kervanı görünce heyecanlandım. Bilimin ve Fennin gelişmesine vesile olan tarihi ipek yolu yıllar sonra hatırlanmış ve çok şık bir şekilde anılması hoşuma gitti.



Develerin tam karşısına Zeugma Mozaik Müzesi yapılmıştı.Resmi açılışı yapılmamasına rağmen(resmi açılışı bugun başbakan tarafından yapılacak) ziyaretçi kabul ediyordu.


Hemen girdim.Kısaca Teknik bilgileri verdikten sonra izlenimlerimi paylaşacam.2008 yılında inşaatına başlanan müze 55 milyon dolara mal olmuş.

Sergilenen 1700 m2 mozaik ile dünyanın en büyük mozaik müzesi olma ünvanını elde etti.Daha önce bu ünvan Tunus'taki Bardo müzesinde idi.


İzlenimlerime gelince kesinlikle gördüğüm en modern müze diyebilirim.Türkiye'de ben benzerini görmedim.Mozaikler inanılmaz ,harikulade!Hep sitem ettiğimiz müzelerin çağın gerisinde kalması bu müzede geçerli değil. Teknoloji en üst seviyede ve tarihle uyumlu bir şekilde kullanılmış.


Mesela Zeugma kentinde gibi mozaikle süslü sığ havuz animasyonun içine girince ,havuzun dalgalanması ve balıkların sen onlara yaklaşınca kaçması inanılmaz mozaiklerin de arka fonda olmasıyla insanı gerçekten binlerce yıl önceye götürüyor.


Çok büyük mozaiklerin çalınan parçaları animsayonla tamamlanınca hem insanın içi cız ediyor hemde o büyük şaheserleri görmüş gibi olmak bile insana heyecan veriyor.



Mozaiklerin yanındaki dokunmatik ekranlarla mozaiğin çıkarılma aşamalarını,mitolojik anlamını ve müzeye gelme sürecini detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz.


Çocuklar için oluşturulmuş  yine teknoloji kullanılarak çeşitli oyunların olduğu bölüm çocuklar kadar büyüklerinde ilgisini çekebilir.:)


Yetişkinler için olan dev dokunmatik ekranlarda mozaik kazısı yapma animasyonu enfes.Kumları temizlerken çingene kızının kum taneleri arasında belirmesi heyacan verici.


Yada bulmaca sevenler için dokunmatik ekranlarda mozaikler puzzel formatında yüklenmiş ve sizden eksik parçasını bulmanız isteniyor.Bu uygulamalarlada zaman geçirebilirsiniz.



Siz siz olun müzenin sinamasında Zeugmayı,mozaikleri anlatan 10 dakikalık filmi izlemeden çıkmayın .Pişman olursunuz.Çok kaliteli enfes bir film hazırlanmış.



Emeği geçenlere teşekkürler.Antep artık daha farklı bir boyutta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder