19 Aralık 2010 Pazar

Inception ve Topaç Sorunsalı

Inception'ı izlemeyenler hemen  koşa koşa izlemeye gitsinler.Kalanlara söyleyeceklerim var.Film biter o topaç döner döner... ve belkide düşecektir ama yönetmen göstermez.Düşünün der.Topaç düşecekmi düşmeyecekmi.Cobb(Di caprio)'un çocukları ile kavuşması rüyamı,gerçekmi?
Topaçın düştüğünü görmedik ya bir çok kişi son sahnede rüya demeye başladı.
Bence kesinlikle gerçek. His,duygu,film boyunca elde edilen izlenim. Ne derseniz değin kesinlikle gerçek o son sahne.En azından bizim dünyamız.
Ama şimdi diyeceklerki topaç düşmedi.Düşmedi değil yeterince bakmadık sözlerim pek birşey ifade etmiyor.Ondan çeşitli gözlemlerim var,
1) Cobb artık rüya göremiyor ve rüya görmek için eski anılarında yaşıyor.Çocuklarıyla kavuşma anısı olmadığına göre,öyle bir şeyin rüyasınıda göremez ve o an gerçektir.
2) Film boyunca çocuklar garip garip sahnelerde hep göründü,hep aynı hareketler kıyafetler ama hiç yüzleri görünmedi.Soh sahnede hareketler,kıyafetler farklı ve yüzleride göründü.Ama topaç dönüyor ki cilere bu yetmez.Bir detay daha var.Sinemada izlerken son sahnedeki çocuklarda bir gariplik olduğunu sezinlemiştim ama tam tanımlayamamıştım.İkinci izlememde dikkat kesildim son sahneye kadar çoçuklar hep aynı.Aynı kişiler oynuyor Phillipa ve James'i.Son sahnede ki çocuklar semirmiş, boy atmış.Büyümüşler.Ey topaçcılar.Cobb iki yıldır görmediği çocuklarını büyümüş halde nasıl görsün?

...ve bu detay eğer kast akarken dikkatle bakarsanız görünebiliyor.Christopher buraya saklamış.Çocukların iki yaş büyük halleri için başka kişilerin isimleri var.
Demek ki Cobb çocuklarına en sonunda,iki yıl sonra kavuşuyor demektir.Mutlu son işte:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder