13 Haziran 2011 Pazartesi

Prof. Kenan T. Erim


Kenan Tevfik Erim Afrodisyas kazılarıyla özdeşleşmiş bir Türk arkeoloğudur. 1929 yılında İstanbulda doğan Erim babasının görevi nedeniyle eğitiminin ilk kısmını Cenevre'de aldı.Daha sonra yine babasının görevi nedeniyle New York Üniversitesine devam etmiştir.1953 yılında bu üniversitenin klasik arkeoloji bölümünden mezun olmuştur.Princeton Üniversitesinde Yüksek lisans ve doktora yapmıştır.Profesör Karl Erik Sjoquist'in asistanlığını yapmıştır.

İlk defa Afrodisyas'a 1959 yılında yapmıştır.İlk yolculuğunu kendisi şöyle anlatıyor;1959 yılının temmuzunda Nazilli’den yola çıktığımda, bu denli önemli bir seyahat olduğunu bile tahmin edemezdim. Karacasu’dan sonra çok kötü bir toprak yolla Geyre’ye ulaşmadan önce, Afrodit Tapınağı’nın sütunlarını gördüm. Köy tamamen Afrodisias’ı kaplamış ancak muhteşemliğini gizleyememişti. Akşam olmadan cipim beni tekrar Nazilli’ye ulaştırdı. İlçenin tek otelindeki odamda, günlüğüme şunları yazdığımı hatırlıyorum: Hayatımda yeni bir dönem başlıyor...’


Gerçekten de Kenan Erim'in hayatında öldüğü güne kadar sürecek yeni bir dönem başlıyordu.Afrodisias'ın dünya çapında üne kavuşmasında ve kazılar için özellikle ABD kaynaklı finansman temin edilmesinde de en büyük katkıyı sağlamış kişidir. Yine şahsi çabalarıyla New York, Paris, Londra, İzmir ve İstanbul (Geyre Vakfı) Aphrodisias Sevenler Derneklerini kurdurarak çalışmalara katkı sağlamıştır. Günümüzde de Geyre Vakfı Aphrodisias Müzesine ek bir salon yaptırmış ve Sebasteion restorasyonunu parasal olarak desteklemektedir.

 
Prof. Dr. Kenan T. Erim’e neden evlenmediği sorulduğunda; ‘Afrodisias ile evliyim’ demişti. Tutkusu ölünceye dek sürdü.

3 Kasım 1990 yılında vefat etmiştir.Mezarı ömrünün 30 yılının geçtiği Afrodisyas antik kentinde Tören Kapısının sol tarafındadır.Kendisi Türkiye'de antik kente gömülen ilk kişidir.Kente yararlı kişilerin kentin içine gömülebilmesi antik geleneğine uyularak, yıllar boyu restorasyonunu üstlendiği antik kente gömülmeyi hak etmiş bir arkeologdur.Şimdi O kendi deyimiyle "sevgilisinin koynunda" yatmaktadır.



Antik kentte gezerken Kenan Erim anı odasını da gezmenizi tavsiye ederim.Kenti gezdikten sonra yorulsanızda o odada göreceğiniz Kenan Erim'e ait kitaplar,eşyalar,yırtık kot şort herkese ilham olacaktır.Orada sürekli dönen bir film'de Kenan Erim'in kazı macerasıda anlatılmaktadır.O odadan çıktıktan sonra "aşk"la çalışan bir adamı daha iyi tanımış ve ilham almış olacaksınız.

                                 yararlanılan kaynaklar:www.aphrodisias.info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder