2 Haziran 2011 Perşembe

Tiyatro Oyun Kutusu


Uzun süredir Tiyatro Oyun Kutusu hakkında yazmak istiyordum.Geçenlerde Arabesk isimli oyunlarına gittim ve çok beğendim.İlk defa bu tarzda bir oyun izledim.Seyirciler tiyatronun koltuklarında değil sahnenin içine yerleştirilen sandalyelerde oturuyorlar.Tabi böyle olunca belirli sayıda seyirci alabiliyolar oyuna.Farklı ve kaliteli birşeyler görmek isteyenler,ben tiyatro da sıkılıyorum diyenler birde Tiyatro Oyun Kutusunun oyunlarına baksın derim.

Seyirciyi  direk oyunun içine alıyorlar.Oyuncu parfümmü sıkıyor ,direk kokusunu duyuyosun,silahmı patlıyor barut kokusu heryerde.Ve çok cesurlar.Hem textler,hem kurgu ve oyunculuk bilinen kalıpların dışında alkışı hak eder seviyede.Zaman içinde Tiyatro Oyun Kutusu'nun oyunları hakkında da yazacağım ama bugün Tiyatro Oyun Kutusundan bahsetmek istiyorum.

Tiyatro Oyun Kutusu 2003 yılında Serdar SAATMAN tarafından kurulmuş. Çalışmalarını İzmirde profesyonel anlamda sürdürmektedir.Tiyatronun farklı biçimlerini, yeni alanlarını denemeyi her zaman ilke edinen Tiyatro Oyun Kutusu, bu farklılığı oyun seçimlerine ve sahneleme biçimleriyle yansıtmaya çalışmaktadır. Farkli biçimler kesinlile bir sığlık veya kalitesizlik olarak algılanmasın .Kesinlikle bu farklı biçimler tiyatroyu yeni nesillere sevdiren kaliteli çalışmalar şeklinde olmaktadır.
Günümüze kadar ve halen çocuk oyunları, gençlik oyunları, deneysel tiyatro oyunlarını sahneleyerek, modern tiyatro hareketlerinin yeni metinlerine can vermeyi başarmıştır.
Yapılan oyunları maddi kaygıdan uzak seyirciye değişik lezzetler sunma çabasıyla hazırlayan Tiyatro Oyun Kutusu sahnelen oyunlarda cesur sahneleme yöntemleri denemektedir.

Tiyatro Oyun Kutusu'nun kadrosunda Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları mezunları ve son sınıf öğrencileri, Şahika Tekand Stüdyo Oyuncuları, Mahir Günşiray Tiyatro Oyunevi tiyatro atölyesi , Akademi Ege Oyunculuk Bölümü, TOBAV Oyunculuk Atölyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bale Bölümü Devlet konservatuarı, Bölümlerinde eğitimlerini tamamlayan Yönetmen, Oyuncu, Sahne Tasarımcısı, Dramaturg, ve Yazarlar profesyonel olarak çalışmaktadır.    


Tiyatro Oyun Kutusu’nun bugüne kadar sahnelenen bazı oyunları;
  • Beckett Kısa Oyunlar - Samuel Beckett
  • Phaedra’nın Aşkı - Sarah Kane
  • Şeker’den Kraliçe Olur Mu? Renkli Çocuk Oyunu - Serdar SAATMAN
  • Misery Öldü! - Stephen King - Sahneye Uyarlayan : Serdar SAATMAN
  • Oyun’da Sınır Yok! Çocuk Müzikali - Serdar SAATMAN
  • Aslan Şekspir - William Shakespeare – Serdar SAATMAN
  • Bay Sloane’u Eğlendirmek - Joe Orton – Uyarlayan: Serdar SAATMAN
  • Rüzgarla Yolculuk Çocuk Oyunu – Yarkın ÜNSAL
  • Arabesk – Aşk’a Sevda – Serdar SAATMAN
Mutluluğun Sırrı – Çocuk Oyunu -  Serdar SAATMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder