10 Şubat 2011 Perşembe

Osman Bölükbaşı

Yoğun geçen bir haftadan sonra şöyle bir internette dolanırken farkettim ki 6 şubat Osman Bölükbaşı'nın ölüm yıldönümü geçmiş.Rahmetli öleli 9 yıl olmuş.

Kendisi Türk siyasetinin en nüktedan ,en duayen kişiliklerinden birisiydi.Hiçbir zaman partisi çok oy alamadı ama çok dinlendi.Çok ayar verdi.Kendisini en çok üzen olay olarak ne zaman mecliste konuşmaya başlasa İnönün kulaklığını çıkarması olduğunu söylerdi.

Kızı doğduğunda arkadaşlarıylaydı.Ve kızına "Hürriyet" ismini verdi.Arkadaşlarına dönerek dünyaya Hürriyet geldi umarım bir gün Türkiye'ye de gelir dedi.

Oğluna tüm pislikleri temizlesin diye Deniz ismini veren Kırşehir'li siyasetçinin yüzünden Kırşehir ilçe yapıldı.Sonra tekrar il yapılsa da böyle bir örnek bir daha tekrarlamadı.

Hazır cevaplığı,kıvrak zekasıyla birçok anektod geride bırakmıştır.

Bir gün mecliste kürsüde konuşurken vekilin biri kızar ve bağırır;"Erkekmisin sen der?"
Bölükbaşı vakur ve kendinden emin bir şekilde o yöne döner ve meclis kürsüsünden cevap verir;
"Ben erkekliğimin zekatını versem sen bile erkek olurdun!"

Bir gün uçakla İnönüyle birlikte bir yere giderlerken,İnönü uçakta bulunan küçük bir çocuğa Bölükbaşı'na gitmesini ve tüm parasını aşağıya atmasınıve böylelikle parayı bulan köylünün çok sevineceğini söylemesini ister.
Çocuk gider paşa böyle böyle dedi der,Bölükbaşının cevabı ucaktakilerin buz kesmesine sebep olur;"Sen git paşaya deki o kendini aşağıya atsın böylelikle tüm millet sevinsin"

Süleyman Demirel ile büyük bir dostluğu vardır.Son günlerine kadar Demirel onu ziyaret etmiş ve ilgisini esirgememiştir.Demirel'de Bölükbaşı'nın dilinden çekmiştir.

Demirel'in yeni yeni parladığı yıllar.Partisiyle birlikte Kırşehir'e gider.Kalabalık ,izzet ,ikram, deve kesmeler ve alınan reaksiyon ziyadesiyle mutlu eder Demirel'i.Sonra da Bölükbaşı memleketine gider.Hemen şakşakçılar Demirel'e raporu verir.Bölükbaşı'nın memlektinde sana deve,ona koç kestiler.Seni daha iyi ağırladılar derler.
Demirel Bölükbaşı'nı bir yerde görür,yanına gider üstad memleketinde bana çok iyi davrandılar.Deve kestiler ,sağolsunlar der.Sonrada inceden ayar vermek için üzüntülü bir şekilde duydum ki sanada koç kesmiş hemşerilerin,ayıp etmişler der.
Bölükbaşı yine kendinden emin şekilde Demirel' e döner ve "Evlat,bizim oralarda deveye deve ,koça koç keserler" der.

Türk siyasi tarihinde kendine has yeri olan Bölükbaşı gibi zeki ve kıvrak zekalı siyasetçilerin artmasını dilerim.

2 yorum: